avatar

Алпи 2012


Алпи 2012

(28.07-19.08.2012)

Главни действащи лица: Сашо (Александър Пенков), Ванката (Иван Славчев), Цвети (Цветелина Геновска) Христо и Румяна Пенкови и аз (Райна Попова)

 Арко

            Райна: Арко, идеалното начало – ежедневието ни се изчерпваше с катерене, разходки, плуване, ядене и пиене. Испанци, австралийци, немци описваха местната ни компания и съседи.  По скалите давахме вид на ненормални, когато започнехме с вечното ни пау-пау за всичо. От друга страна, ние сигурно също сме гледали много странно, когато немците до нас започваха безумната си комуникация на безумния си език. Не говоря немски, но никак не ми се струваше ефективно да използваш толкова дълги думи за: “обери”, “свободно”, “отпусни” и т.н, според мен и те не се разбираха :)

виж още

avatar

Казбек Предстои ни да преминем границата. Двама типа самоуверено ни посочват къде да спрем колата. Единият ни повежда, взима паспортите ни и урежда набързо първата част от формалностите, като предрежда опашката. Усещаме се какво става, бързо си прибираме паспортите и категорично им отказваме да им дадем пари. Правим около двайсет тигела между будките, докато се справим с останалата бюрокрация (колата ни мина транзит през две гишета за магистрални такси в Турция и предполагаме, че може да ни потърсят сметка за това), а онези двамата ни наблюдават с надежда. В крайна сметка всичко е наред - вече влизаме в Грузия. Първото ни впечатление е от митницата - служителите са любезни, оборудването им е модерно - нови коли и сгради, камери и т.н. Същите впечатления имаме по-късно от полицията навсякъде в страната.

виж още

avatar

Демиказък, Качкар и Кападокия.

Една история за летни приключения.

В сърцето на гореща Турция сме - Иван, Джого, Момчи, Цвети и аз. Датата е 31 август 2011 г., а ние се намираме в подножението на връх Демирказък. Тръгнахме сутринта към 7:00 ч от град Ниде, за час и половина бяхме в селото, което се намираше в подножието на планината, готови да тръгнем по стъпките Иван към връх Демирказък, с ясната представа, че всеки негов план обикновено крие много изненади.

виж още

avatar


Може би ми трябваше малко време, за да преосмисля събитията от изминалото лято. Все пак разказа за изкачването на връх Ленин в Памир през 2008 го написах чак през май следващата година. В това отношение изглежда преоценката и преосмислянето при мен започват да работят малко по-бързо...

След завръщането ни в България на 17-ти август 2010 г., бях убеден, че няма какво толкова да разкажа за опита ни да изкачим Кан Тенгри / Хан Тенгри  (Khan Tengri) в Тян Шан, който завърши неуспешно. После реших, че все пак е възможно тази информация да е полезна за някой, който тръгне на подобно пътешествие. От друга страна мълчанието би било признак на наранено его, което се свива и затваря за света, когата няма с какво да се похвали. Затова написах няколко реда за нашата история.

виж още

avatar

дяволския палец


Дяволския палец

Автор: Джон Кракауер

виж още

avatar

Личен разказ за нашето скорошно катерене с Митко Илиев на Стефани в района на Митикас


виж още

avatar

Когато през 2007 година изпращахме четирима от нашите приятели към Тян Шан, в мен се разпали желанието за приключения и среща с високите планини. Дотогава бях ходил три пъти в Алпите, бях се сблъскал с мащабите на голямата планина и бях усетил ефекта на разредения въздух върху тялото ми. Но какво ли щеше да бъде на височина още 2 – 3 000м по-голяма от тази, на която вече съм бил?

виж още

  • Страница 1 от 2
  • 1
  • 2
  • >