avatar

Премиерен маршрут на Кахилтна пийкс, Аляска


По източния ръб на Кахилтна

На 24-ти май 2011 г. Фабио Мералди (Fabio Meraldi) и Диего Джованини (Diego Giovannini) прокарали нов маршрут по източното ребро на западния връх от масива Кахилтна пийкс (Kahiltna Peaks West) 3914 м във веригата МакКинли – Денали, Аляска. (McKinley-Denali mountain chain, Alaska)

През месец май прочутият италиански гид и скиор Фабио Мералди се събрал с Диего Джованини, талантлив алпинист и кинематограф, с много експедиции в Хималаите, за да опитат да изкачат Денали по маршрута “Касин”. В отбора влизали още 4-ма италианци. Но въпреки усилията, те скоро разбрали, че в началото на сезона и при това нестабилно време рисковете са големи. Затова се отказали от идеята. Четиримата им съотборници се отправили към северно американския първенец по стандартния маршрут и на 23-ти и 24-ти май в свръзка от двама, те успели да достигнат целта си.

Вниманието на Фабио и Диего било привлечено от източното ребро на западния връх от масива Кахилтна пийкс, връх разположен наблизо до лагер 1 от маршрута към Денали.

Линията на изкачването, направено от Мералди и Джованини

На 24-ти май двамата тръгнали на разузнаят ребтрото. Но след 12 часа на усилено катерене и изкачване на близо 1800 м, те се озовали на върха.  Чак след изкачването разбрали, че преди 3 години една японска експедиция направила опит  да премине по този маршрут, но участниците изчезнали по време на изкачването. Парковата охрана на Денали потвърдила “първото изкачване”. Изкачването на Мералди и Джованини преминало по стръмен 75-80° лед, снежни ръбове, смесени участъци от категория 5.6 по скалата на Йосемити (IV, IV+ по UIAA). Слизането осъществили по маршрута на изкачването, като предприели множество рапели и  откатервания, за да достигнат лагер 1, въпреки обилния снеговалеж.

* - източник planetmaountain.com

2 коментара за “Премиерен маршрут на Кахилтна пийкс, Аляска”

  1. avatar tino казва:

    Abe, az tova moga da go probvam da go pusna sus ski! :) Ceco,trea da go probvame tozi 😉

  2. avatar jory казва:

    Браво на италианците за техния успех! Това е още една "перла" в дългата "огърлица" от италиански постижения по планинската гръд на Майчицата-Земя!
    Ех, Денали, една далечна мечта......

Отговор

Трябва да сте логнат, за да оставите коментар.