avatar

12-ти октомври - на днешния ден преди години...


Андерл Хекмайер

На 12.10.1906 г. в Мюнхен е роден един от героите, направили през 1938-а година първото изкачване на може би най-страховитата стена в Алпите – северната на Айгер. Това е Андреас (наричан още Андерл) Хекмайер.

Андреас Хекмайер прекарва голяма част от детството и младостта си в сиропиталище. По време на световната финансова криза през 20-те години на 20-ти век, младият немец често живее в пълна сиромашия. Открита докато бил на почивка в Швейцария, когато бил едва на 12 години, любовта му към планините се превръща в елексира на живота на Андерл. А катеренето – в неговия двигател. Хекмайер олицетворява по-добре от всеки друг т.нар. „Планински вагабонти” (Bergvagabunden) и без съмнение е един от най-коравите и способни катерачи от „Мюнхенската и Торолската школа”.

През 20-те години учил за техник по градинарство и в годините след това свързвал двата края, работейки като хижар или несертифициран водач (срещу малки суми). Със съмишлениците си Хекмайер предприемал начинания като пътуване с колело до Африка или походи в Швейцария и Доломитите. Редели се едно сложно изкатерване след друго, а през 1933-а година Андерл получил и удостоверение за планински водач. Превърнал се в един от най-силните алпинисти на своето време, той ознаменувал тази част от живота си с прочутото първо изкачване по северната стена на Айгер. Това го превърнало в жива легенда – един от най-големите идоли в катерачния свят и особено в Германия.

Приет е дори от самия Фюрер (с когото се е срещал и преди, работейки с Лени Рийфенщал). И въпреки че нацистите използват постижението му с пропагандна цел, Хекмайер бяга от публичността и никога не се записва в редовете на партията. Това оказва роля по време на Втората световна  война, когато от Франция, където е пратен първоначално, той е преместен на източния фронт. Но с късмет и приятелски връзки сред катерачите, Андерл е върнат през октомври 1941-ва, за да започне работа като инструктор към училището на височинните части на армията.

След войната, Хекмайер живее в Оберсдорф (заедно с втората си съпруга Трудл, с която обикаля из целия свят) и работи най-вече като алпийски гид. Води детски групи на множество върхове из целите Алпи, участва и организира експедиции в Африка, Южна Америка, Канада, Каракорум и Хималаите. През 1969-та година взима важно участие в основаването на Немския съюз на планинските и ски-водачи и става негов пръв председател. До дълбока старост Андерл изнася лекции, в които разказва за своите планински начинания. Пише и книги, като за 85-ия си рожден ден издава автобиографията си, озаглавена: „Андерл Хекмайер: така беше” (Anderl Heckmair: So war's).

Ако решим да изброим всичките му разнообразни начинания и постижения, списъкът би станал твърде дълъг. Но бихме могли да ги обобщим по следния начин: със своите дейности Андерл Хекмайер е един силно изявен посредник на изживяването, наречено „Планина”, един посланик на Природата в цялото ѝ разнообразие. Сам той казва: „В своите катерачни занимания винаги следвах принципа: не става въпрос за постижението, а за преживяването!”. Хекмайер почива на 1.02.2005-та година, на 98-годишна възраст в Оберсдорф. В негова памет са създадени различни изложби, пътеки и турове. Андреас Хекмайер има двама сина, по-малкият (носещ името на баща си) от които се специализира в планинското колоездене.

 

2 коментара за “12-ти октомври - на днешния ден преди години...”

  1. avatar bogdan казва:

    Източници - http://www.anderlheckmair.de/ и... Уикипедия :Р

  2. avatar tsmst казва:

    Възхищавам се на ентусиазма ти! :)
    Дано и други да се присъединят...

Отговор

Трябва да сте логнат, за да оставите коментар.