avatar

19-ти октомври - на днешния ден преди години...


Пасанг Дава Лама на Чо Ою - 19.10.1954 г.

На 19-и октомври преди 58 години Херберт Тихи, Йозеф Йохлер и шерпът Пасанг Дава Лама стават първите хора, стъпили на връх Чо Ою (8201 м.), пети по ред изкачен осемхилядник и шести най-висок връх в света.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тяхната експедиция е забележителна в много отношения. В състава й влизат едва трима австрийци и седем шерпи – немислимо малка дотогава бройка участници в подобно начинание (особено що се отнася до различните от местните алпинисти). Шерпите пък за пръв път са толкова равнопоставени със „западните” си колеги (заслугата за което е главно на Тихи и неговите познанства и приятелски връзки по света). Групата също така използва значително по-малко количество провизии от обичайното. Също така, това е първият връх от тази категория, на който се води надпревара по два различни маршрута от различни експедиции – в случая има и малък френско-швейцарски отбор (който не успява да достигне най-високата точка на “Тюркоазената богиня”, но поставя световен женски височинен рекорд – 7600 м. на Клод Коган). Всички тези обстоятелства задават нов стандарт в хималаизма. А освен всичко, това е и единственото първо изкачване на осемхилядник в следмусонния сезон.

Зеп, Пасанг и Херберт по време на експедицията

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подробен материал за начинанието му и за историята на Чо Ою въобще може да намерите тук. А описание (на английски език) на книгата на Тихи: „Чо Ою по милостта на Боговете” (1955-а година) – тук.

Отговор

Трябва да сте логнат, за да оставите коментар.