avatar

16-ти октомври - на днешния ден преди години...


Карл Блодих

На този ден през 1859 г. във Виена е роден Карл Блодих (Karl Blodig), който пръв успява да изкачи всички четирихилядници в Алпите.

 

 

 Kарл Блодих е син на университетски преподавател по офталмология. Детските си години прекарва в Грац. На седемнадесетгодишна възраст, като ученик, стъпва на Гросглокнер (първенецът на Австрия -  3798 m.), на 18 години е на Гросвенедигер (3657 m.) и Мармолада (3343 m.) На следващата година изкачва редица върхове в Доломитите, а цялото последващо лято прекарва по върховете на групата Ортлер. Там през януари 1980-а успява да направи първо зимно изкачване на Кьонихшпитце (3851 m.) Пак през същата година, от Макуняга към Цемат преминава Зилберзател (4517 m.) - най-високият проход в Алпите - в масива на Монте Роза.

 

 

 

 

 

 

 

 

През 1885-а година Карл Блодих започва да преследва целта си да стъпи на всички върхове над 4000 метра в Алпите. Това си начинание споделя с редица алпинисти и любители на планината като Лудвих Пурчелер (Ludwig Purtscheller), Оскар Екенщайн (Oscar Eckenstein), Джефри Уинтроп Йънг (Geoffrey Winthrop Young) и Едуард Тиъдър Комптън (Edward Theodore Compton). До 1911-а година успява да изкачи всяка една точка, считана дотогава за отделен четирихилядник. На някои от върховете той прави и първи изкачвания, като например това на Мон Бруйяр (4069 m.) с Оскар Екенщайн и Алексис Брохерел (Alexis Brocherel).

Но две години по-късно, при преглед на ново издание на Гидовника за Мон Блан (Mont Blanc Führer) на Австрийския алпийски клуб, Карл Блодих установява, че са се появили два "нови" четирихилядника - Гран Рошоз (4102 m.) и Егий дю Жардан (4035 m.). Първата световна война и по-късно здравословни проблеми, причинени от падане, забавят осъществяването на тази мечта. Но Карл Блодих успява. На 73-годишна възраст, през юли 1932-а година, след самостоятелни изкачвания, той стъпва и на въпросните две връхни точки!

 
Освен с изкачванията си, Калр Блодих е известен и с публикациите си, между които книгата, станала алпинистка класика, "Алпийските четирихилядници" (Die Viertausender der Alpen - 1923 г.), Алпийския календар (1926 г.), както и със задълбоченото познаване и лекциите си за почти всички дялове на Източните Алпи. От 1922-а до 1928-а година е член на централния комитет на Немския алпийски клуб, а от 1949-а негов почетен член (почетен член е също и на други алпийски клубове в страната си и в чужбина). По професия е офталмолог, като баща си. Жени се през 1897-а година, има четири деца. Карл Блодих умира на 7.9.1956 г. в Брегенц.

Отговор

Трябва да сте логнат, за да оставите коментар.