avatar

Джорди Тосас в България


Jordi_1

Джорди Тосас

На 3-ри ноември от 19 часа в “Дома на киното”, със съдействието на Клуба на Пътешественика, Джорди Тосас ( Jordi Tosas ) ще направи презентация за “лудориите”, които е вършил – експедиции почти по всички континенти, премиерни изкачвания, солови изкачвания, спускане със ски и сноуборд по стръмни терени – 50о-55о (и повече!) без използване на парапети и рапели.

Кой е Джорди Тосас? Ето едно кратко негово представяне:

Джорди е лицензиран алпийски гид от 1992г., като в началото води клиенти в Пиринеите и други планини на Испания, а от 1994г в Алпите и .. по целия свят.

tosas_antartida2

Нещо като DWS, но... в Антарктида!

 

Запознах се с Джорди това лято в базовия лагер на Хан Тенгри. Беше там по работа – водеше клиент, който искаше да изкачи този връх.

Само след няколко разговора разбрах, че пред мен стои човек от съвсем друга класа. Няма аналог в Бълагария! А в световен мащаб, тези, които са му на нивото, не са никак много. Да, има по-добри катерачи от него. Да, има по-добри скиори от него. Да, има по-добри бегачи от него. Но... не са много хората, които могат да правят вкупом всички тези неща толкова добре, колкото него.

Jordi_ski

Джорди е известен като част от група правеща "пиратски набези" в Хималаите. Промъкват се до връх (без разрешение), изкачват се докъдето могат, и от там със ските или сноуборда, надолу :)

Както казваме в България “Краставите магарета се подушват през девет баира”. Имаме сходни разбирания и сходно отношение към планината и не след дълго Джорди започна да ме нарича свой приятел. Разликата беше тази, че той правеше нещата, докато аз предимно четях и размишлявах по въпроса :) Въпреки, че е светлинни години напред, Джорди винаги изслушваше другите и никога не натрапваше мнението си. Определено освен възхищението, спечели и уважението ми!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В базовия лагер на Кан Тенгри / Победа

Най-добрите му постижения в катеренето и в боулдъринга са 8b 8c+, Dry tooling М10-М11,

Изкачвал е соло северните стени на Матерхорн и Айгер, правил е опит за солово изкачване по маршрута Ferarri на Cero Torre (Серо Торе), като е стигнал до “гъбата” (Е, по това време – преди около 20 години, не са знаели, че може да се прокопае тунел и така да се стигне до върха). Спускал се е със ски по източната стена на Матерхорн и със сноуборд от лагер 4 на К2. От високите върхове има в актива си К2(по маршрута Magic Line) , Чо Ойю – три пъти, веднъж от които соло и по нов маршрут, Броуд Пийк и два опита на Еверест (не достига върха), откъдето се спуска със ски от близо 8300м. Правил е скоростно изкачване на Аконкагуа и МакКинли – съответно за 8 и 9 часа (от Базов лагер до Базов лагер) и .... ако искате да разберете подробностите около тези събития и да научите още интересни неща – заповядайте на презентацията! 😉

yoga3

Джорди Тосас :)

 

Джорди Тосас е член на отборите на SALOMON и SUUNTO, където е съотборник и добър приятел с Килиан Жорнет (Kilian Jornet).

kilian y jordi

Джорди и Килиан - "Alpinerunning - Fast and Light"

Отговор

Трябва да сте логнат, за да оставите коментар.