Историята на АК "Вихрен" започва в края на 1957 г., когато към туристическо дружество "Иван Вазов" е основан алпийски клуб начело с Константин Саваджиев и Ивайло Владигеров. Днес клубът ни продължава да обединява хора с едни и същи ценности и отношение към планината и към природата.

Изпитваме огромно уважение към хората, основали АК "Вихрен" и участвали активно в различните прояви, довели до изграждането на алпийски клуб с богата история — Хр.Борисов, Н.Шопов, Венелин Дамянов, Ил.Давидов, Н.Младенов, Ст.Евстатиев, Евгени Христов, Иван Борисов, Георги Венглевски, Ангел Петров и др. В така оформения елитен състав, АК "Вихрен" се откроява като първият сред всички алпийски клубове в страната, провел самостоятелен траверс по карстовия ръб на Пирин през 1958 г.

През 1962 г. клубът организира първия самостоятелен курс на ЦПШ "Мальовица", в който успешно завършват 20 души. Днес отново се стремим да приобщим активни алпинисти, които имат желание да продължат историята на българския алпинизъм.

Дейността на клуба е богата и разнообразна, а целта — да се изградят добре тренирани алпинисти и преди всичко хора, които осъзнават силата на сплотения колектив.

В историята на АК "Вихрен" са реализирани доста премиерни турове. Началото поставят Ангел Петров и Н.Младенов с трасиране на тур "Западен ръб" по западната стена на в. Иглата на 15.08.1959 г. През 1961 г. алпинисти от клуба осъществяват три нови премиерни изкачвания: тур "Пловдивски"(зимен) на Дяволските игли, тур "Южен ръб" на в. Орловец и тур на северозападната стена на в. Мальовица. През 1962 г. са трасирани премиерни турове по скалите при с. Басарбово, Русенско. През 1964 г. двама алпинисти от клуба очертават труден тур по западния ръб на в. Иглата, Рила.

Алпинисти от клуба са участвали в експедиции до Алпите, Кавказ, Памир, както в и българската експедиция в Хималаите през 1981 г., по време на която е изкачен връх Лхотце (8501 м.). Експедициите в различни краища на света продължават и днес.

Неспокойният алпийски дух е присъщ на всеки алпинист, устремява го напред и нагоре... За нас алпинизмът е не само спорт, но и начин на живот по-близо до природата.