avatar

Един от основните въпроси, които ни вълнуват, когато започнем проучването на избрания от нас нов планински обект, е: "Колко е трудно изкачването?". Въпросът е важен, защото от неговия отговор зависи до голяма степен нашата предварителна преценка за това, дали сме достатъчно подготвени, какво ни липсва като опит, физическа форма, технически умения и екипировка, както и накъде да насочим усилията си, за да постигнем успех. Разбираме дали сме склонни да се сблъскаме с трудностите и рисковете по маршрута и, което е още по-важно, имаме възможност да обмислим как да осъществим изкачването максимално безопасно за нас и спътниците ни.

Алпийските изкачвания обикновено са категоризирани на основата на всички отделни аспекти, които определят сложността им, а те могат да бъдат много различни - достъп, дължина на маршрута, надморска височина, скална трудност, трудност на ледено и миксово катерене, обективни рискове и много други. По света съществуват различни системи за категоризация, които описват трудностите, с които бихме се сблъскали по време на едно изкачване. Най-разпространена на запад е Международната френска описателна система (IFAS, International French Adjectival System), докато в страните от бившия СССР е популярна т.нар Руска система на категоризация.

виж още

avatar

Поради спецификата на нашите планини (в конкретния случай липсата на ледници) някои опасности, свързани с планинарството, не са актуални и начините за справянето с тях са сравнително по-слабо познати в детайли. По-долу ви предлагаме превод на една обща статия на тема "Придвижване по ледници", в която са застъпени основните моменти, свързани с безопасността по ледник. Трябва да отбележим, че тази статия има информативен характер - усвояването на техническите умения, необходими за спасяване от цепнатини, е предмет на специализирано обучение, тъй като грешките са животозастрашаващи.

 

Ледникът Мер дьо ГласЛедници и движение по ледници

Ледниковите периоди, по време на които планините се покриват изцяло със сняг и лед и скалите се разцепват във фантастични форми чрез замръзването и разтапянето на водата в пукнатините, са причината алпийските планини да изглеждат толкова вълнуващи и красиви. Ледниците са масите от вечен сняг, втвърден от времето и силите на натиск и превърнат в лед, който изтича от планините. Те се захранват от обилните снеговалежи през зимата и се разтапят от високите температури през лятото. Когато разтапянето настъпва по-бързо в сравнение с естествения темп на движение на ледника под влияние на гравитацията, се казва, че ледниците отстъпват.

виж още

avatar

Приятелите на нашите приятели, са наши Френдове.

Шумерска мъдрост

ИнжИнерно-философски трактат относно нЕкои модерни средства за осигуряване.

По принцип съм голям фен на новите изобретения на нашето време, когато внасят нещо по-добро в живота ни, а не само защото това е нещо, което го е нямало досега. Макар напоследък да не катеря много, все пак се оборудвам с нови и доказали своето предимство катерачни джаджи. Удобството е нещо приятно, дори само 5-6 пъти в годината да отида на някой не много сериозен тур. Май въпреки усилията ми да се дистанцирам от консуматорското общество, все пак съм попаднал в течението му и съм се превърнал в колекционер на интересни играчки, за които съм си мечтал преди години, когато с шушлеково яке и дебелешки котки катерихме по Боянския водопад и Злия зъб... А сега облечен и обут с Gore-Tex, Cordura и Vibram се разхождам понякога до Черни връх. С лифта.

Опитвам се да започна да променям нещата...

Само за успокоене ще ви кажа, че в написаното по-долу става дума за сравнение на параметри и анализ на предимствата и недостатъците на едни от най- популярните френдове (имам в предвид  техническите средства за осигуряване, а не за хората с които катерите :) ), а не за душевните ми терзания. :)

виж още

avatar

Това, което човек сам може да си направи,

никой не може да му го направи.

или

Какви още опасности ни дебнат в планината – Част 1

За лавини, снежни козирки, каменопади и сипеи в комбинация с мъгла, дъжд и силен вятър ще говорим друг път. Сега ще се насочим към човешкия материал


1. Недостатъчна физическа и техническа подготовка, очевидно несъответствие между избрания маршрут и опита на групата
2. Липса на опит и разклатен авторитет на водача
3. Прекалено разнородна група
4. Непознаване на маршрута
5. Съмнителна дисциплина в групата, няма ясно разделение на отговорностите
6. Надценяване на собствените сили съответно подценяване на трудностите на терена
7. Неподходящо облекло и екипировка.
8. Недостъчно количество вода и храна
9. Липса на медикаменти за първа помощ

10. Отслабване на вниманието и липса на концентрация
виж още

avatar

Ледените клинове


Бих желал да споделя личния си опит и впечатления от използването на ледените клинове, с които съм имал възможност да боравя. Не претендирам, че съм много опитен в леденото катерене, но все пак съм успявал няколко пъти да изнеса тялото си над чисто ледени пасажи с дължина от 5-10 до към 100 метра. Затова считам, че макар и не много голямата ми практика в този вид изкачвания и притежаване на базовите теоретични познания по въпроса са достатъчни, за да изразя някакво прилично и обосновано мнение. Още веднъж подчертавам, че това е ЛИЧНО мое мнение и всеки има право да бъде съгласен или не с написаното от мен. Възможно е да съм допуснал и някакви грешки и ако откриете някакви нередности (освен стила и правописа :) ) моля да ме коригирате.

Боянския водопад 02.01.2011

виж още

avatar

Височинна болест


ВИСОЧИННА БОЛЕСТ

Ако летите със самолет на височина 8800 м и внезапно кабината се разхерметизира и налягането на въздуха, който дишате, стане равно на налягането, което земната атмосфера има на тази височина, след 3-4 мин ще загубите съзнание, а след още няколко ще умрете. От друга страна има много хора, които се изкачват без да използват допълнителен кислород на Маунт Еверест, който е на приблизително същата надморска височина и се връщат в базовия лагер живи и невредими. Каква е разликата между описаните два случая? Нарича се аклиматизация. На тялото е било предоставено достатъчно време, за да може да се адаптира към разредения въздух на по-голямата надморска височина.

Различните автори и институции дават различни определения за ниска, средна и голяма (екстремна) височина. Ще използваме определението, което Стивън Безрухка (Stephen Bezruchka,  не съм сигурен как точно се произнася името му) използва в книгата си “Височинна болест” (Altitude illness). Ниска – до 2100м, Средна – до 3700м и Екстремна – над 5500м.

виж още

avatar

Една лесна и доста ефективна система за опъване на палатката. Тази система може да се използва при различни случаи. Например, когато теренът е каменист или по някаква друга причина не могат да се забият колчетата (зимата върху снега и т.н.) на такова разстояне, че да се ползват обтяжките на палатката. Дори и теренът да позволява използването на колчетата на палатката, но ако искаме да я укрепим, за да издържи на поривите на вятъра и има стабилни обекти (дърво, камък, забита ска и т.н.), но на разстояние по-голямо от това, до което могат да стигнат обтяжките на палатката.

виж още